Cilt Bakımı

Cilt Bakımı Nedir?

Cilt bakımı temizlik, koruma,sağlık ve güzellik için yapılır. Cilt bakımında insan sağlığının temel unsuru olan hijyenik yöntemlerden yani günlük vücut ve diş bakımından farkı yoktur. Cildiz temizlenmesini, fonksiyonlarının uygulamasını daha sağlıklı ve güzel olmasını sağlayan bakım ve bir diş temizliği kadar önemsenmesi lazım. Çünkü cildimiz dişlerden daha fazla iç ve dış faktörlerden etkilenerek kirlenir. Dış ortamda UV ışınları, kimyasal fiziksel, biyolojik etkenler, makyaj sigara dumanı gibi faktörlerden yoğun şekilde etkilenir.

Ciltte görünen bir sorun olamaması, görünüm olarak güzel bir formda olması o cildin güzel, sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Bu gözleminde yaşam boyu aynı şekilde kalmayacağı akılda tutulmalıdır. Cilt bakımı sadece makyaj yapanların, cilt problemleri olanların veya kırışıklıkları başlayanların yapması gereken bir uygulama değildir. Cilt bakımı, cilt sağlığı ve güzelliği için herkesin yapması gerekir. “Cilt bakımı bir disiplin ve geleceğe yönelik bir yatırımdır.”

Cilt Bakımının Önemi

Bireyin normal eğilimi ile kendi görüntüsü arasında çok sıkı bir organik bağ vardır. Kendini güzel hisseden aynada ki imajından memnun olan, insanlar hayata daha olumlu bakar. İnsanların yaşlarını cilt görüntüleri ile tespit etmeye çalışırız. Biyolojik yaş yoktur, cilt yaşı vardır. Yaşınız genç görüntünüz yaşlı olabilir.Saç rengi, giyim tarzı, kilo, makyaj stilleri kolayca değiştirebileceğimiz şekillerdir. Ama cilt estetiğimizde kolayca değişiklik yapmak mümkün değildir. Cildimiz geriye döndüremediğimiz ve belli bir sınırdan sonra daha az destek verebileceğimiz bir organımızdır.

Cilt Bakımının Amaçları

  • Cildin doğal doğal Hidrolipit (nem,yağ) yapısını ve dengesini korumak
  • Cildin fonksiyonlarını uyarmak ve cildin aktivitesini arttırmak. (oksitlenme, kan dolaşımı artırımı, keratize olmuş ölü hücrelerin atılması, yeni hücre oluşumu.)
  • Cildin doğal atıklar ve dış faktörlerle oluşan kirliliğin temizlenmesi, koruyucu katmanın oluşturulması
  • Yıpranma ve yaşlanma ile azalan biyolojik aktiviteler için cildin ihtiyacı olan aktif maddeler verilmesi (oksijen, su, kolajen, elastin)
  • Cilt bakımı ile daha güzel görünüm yanında kenedini daha iyi hissetme, bedensel, zihinsel, ruhsal rahatlığa ulaşmak için.

 

Cilt Bakımı Metodları

Cilt bakımı her şeyden önce cildin normal fonksiyonlarını yapmasına imkan veren bu fonksiyonları koruyan ve uyaran bir işlemdir. İyi bir cilt bakımının esas kuralı cildin yapısına uygun temizlik ile başlar. Bu temizlik sabah , akşam belli rutüeller ile yapılır. Cilt üstüne oturmuş (toz, makyaj atığı, yağ) mikroorganizmaların ve iltihap odaklarının ortadan kaldırılması temizlikle sağlanabilir. Bu kirlilik dışında nikotin alkol, kötü beslenme, düzensiz uyku, kötü alışkanlıklar etkenlerle cildin yapısı bozulabilir.

Bunun için cildi tahriş eden bu etkenleri ortadan kaldırmak, cildi güçlendirmek, korumak, sıkılaştırmak, dengelemek, hücre yenilenmesini uyarmak, canlandırmak gibi fonksiyonları yapmak için metotlarını bilmemiz gerekir.

Cilt bakımından sonuç alabilmek için; kozmetikler cildin doğal yapısına uygun olmalıdır. Düzenli ve devamlı bir bakım programı uygulanmalıdır.Neyin ne zaman, ne kadar, ne şekilde kullanılması gerektiği iyi bilinmeli. Cilt tipine uygun ürünler seçilmeli. Uygulama yapan kişi bu konuda egitimli olmalı ve iyi seçilmeli.

İdeal cilt bakımı ürünlerinde olması gereken özellikler; kullanılan ürünün PH değerine uygun olması gerekir. Cildin su dengesine olumlu tesir etmeli, nem kaybı önlenmeli. Kimyasal bileşimi itibariyle cildimizin yağ bileşimine (doğal yapısına) ters etkide olmamalı.. Etkili madde itibarı ile zengin içerikli olmalı, cildi iyileştirmeli, korumalı, güçlendirmeli, dengelemeli, canlandırmalı. Cilde kolayca dağılmalı, cilde kolayca nüfus edebilmeli. Dayanıklılık süresi uzun olmalı.

Kabin Bakımı

Cildin ihtiyacı olan derinlemesine yapılan, keratize olmus derinin temzliği(ölü deriden arınması), cildin nefes alması, cildin yağ ve nem dengesinin sağlanması, Anti- Aging (kırışıklık ve yaşlılık belirtilerinin azaltılması), leke(doğum lekesi,güneş lekesi) malezma, milia, göz çevresi problemleri, hassasiyet ve cilt kuruluğu gibi problemlerin cözümlenmesi ayrıca bazı cilt problemlerinde dermatolojik tedavi amaçlı yapılan bakımlardır. Bu bakımlar öncelikle cilt analizi yapılarak, ozonlu buhar, oksijen, iyontoferez, frimatör, komedon malzemeleri, vakum, hıgh frekans eşliğinde kombine edilerek ve son olarak cildin rahatlatılması, kan dolaşımının hızlandırılması amaci ile yüz masajı ile sonlandırılır.Yaklaşık uygulama süresi 1/5 saat 2 saat arasında değişebilir.

Cilt Bakımı